A főzés is lépésekből áll, akárcsak egy nyomozás

Elgondolkodtatok már azon, hogy mennyi tevékenység fonódik össze apró részletekben? Úgy értem, nem is gondolnánk, hogy a vezetés mennyire növeli a koncentrációkészségünket. Már annyira automatikussá válik, hogy fel sem tűnik, csak akkor, mikor már beállunk a kapubejáróba. Mégis, valószínűleg nagy gonddal reagálunk, ha egy gyalogost át kell engednünk a zebrán, vagy meg kell állni egy piros lámpánál. Számomra így segítette elő a főzés a magánnyomozói tevékenységem fejlesztését. A konyhában olyan sok részletre kell odafigyelnem, hogy nem is hittem volna. Erre majd a későbbiekben jobban kitérek.

A figyelmem rengeteget javult. Nem mindegy, hogy mi felett siklok el, mert minden lépés számít. Erre ébresztett rá egy olyan egyszerű cselekvés, mint a főzés, egy olyan komplexebb munkával kapcsolatban, mint a nyomozás. Rájöttem, hogy csak annyiban különbözik, hogy főzés közben alapanyagokkal, nyomozás közben pedig ügyekkel kell foglalkoznom.

És hogy mi vezetett rá erre az útra? Fiatalabb éveimben egy ázsiai étteremben dolgoztam, ahol rengeteget kellett wok serpenyőt alkalmaznom főzés közben. Azonban egy wok serpenyő körülményességet igényel, nem lehet csak úgy belecsapni a közepébe. Egy ilyen edénynél minden lépés számít, mind a wok, mind az étel minősége érdekében.

Az első fontos lépés az, hogy a wok serpenyő honnan, milyen kézből származik. Az étteremben használatos edények a Hunnia Kristály oldaláról származtak, így ezeket nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek. Tudtam, hogy abban az esetben, ha valami onnan érkezik, az tuti jó minőségű, masszív gyártmány lesz. Ezeket az eszközöket évekig fogják még nyúzni egy olyan helyen is, ahol többnyire mindennapos és intenzív főzés zajlik.

A wok serpenyőt nem mindegy, hogyan alkalmazzuk. Az első használat előtt néhány evőkanálnyi olajat el kell oszlatni a felületén. Ezután felforrósítjuk, s csak így kerülnek bele a zöldségek vagy a húsok. Ez kikötés: nagyon kell figyelnünk, hogy az olaj kellőképpen forró legyen. A wok serpenyő rendkívül multifunkcionális. Főzésre, sütésre, pirításra, sőt gőzölésre egyaránt használható. Ha a hozzávalókat is kellő méretűre vágjuk fel, pillanatok alatt elkészül benne az étel.

Ám ahhoz, hogy a wok serpenyő igazi mesterei lehessünk, hosszú évek tapasztalatára van szükségünk, illetve a három zóna ismeretére. A wok serpenyőnek félgömb alakja van, mely lehetővé teszi azt, hogy az edény oldalsó falai hűvösebbek, mint az alja. Főzés közben az ételt az oldalsó falon le tudjuk csöpögtetni, szüneteltethetjük annak sülését.

Itt játszik szerepet a három különböző zóna is. Leginkább hőmérséklet szerint különböztethetjük meg őket. A legforróbb része a serpenyőnek mindig a kondukciós zóna. Ez az a felület, ahol a fém közvetlenül érintkezik az olajjal, tehát értelemszerű, hogy itt keletkezik a legmagasabb hőmérséklet. Ezt követi a kondenzációs zóna, ez tulajdonképpen a “munkaterületünk” – ez az a réteg, ahol az olajba dobott ételünk sül. Az utolsó zóna pedig a konvekciós zóna, mely a forró, száraz levegőt jelenti. Gondoljatok csak a legismertebb ázsiai konyhákra, ahol előszeretettel készítik az ételeket az emberek szeme láttára. Volt már olyan, hogy nem láttatok hatalmas, gomolygó gőzfelhőket a serpenyők felett?

A másik jellegzetes látvány az, amikor szinte dobálják az alapanyagokat a serpenyőben. Ilyenkor pontosan eközött az előbbiekben felsorolt három zóna között próbálják meg forgatni az ételt. Ezzel a módszerrel készülnek el tökéletes állagúra és ízűre a wok fogások. Ahhoz kell igazán profinak lenni, hogy megfelelő ideig tartsuk az ételt mindhárom rétegben.

Ne ijedjetek meg a wok használatától. Mindenki az elejétől kezdi, és minél többet gyakoroltok, annál kiválóbb eredményeitek lesznek. Esetleg, ha ázsiai éttermetek van, akkor meg mindenképpen a Hunnia Kristály wok serpenyő a legjobb választás, mert magas minőségű termékek, biztonságos kiszállítással. Lehet őket tapadásmentes verzióban is vásárolni, amivel még egyszerűbbé tehető az alkalmazásuk.

A főzés ugyanolyan odafigyelést igényel, mint bármely más tevékenység, amit gonddal, jó végeredménnyel szeretnénk elvégezni. Idővel talán ez is automatikussá válik. Egy biztos: egy jó eszköz kiváló kiindulási pont. Pont olyannyira, mint a tudás és a logika nyomozás közben.