Mire jó az olajszűrő? Kinyomoztuk a legjobb árakat!

Be kell vallanom, nem értek túlságosan az autókhoz, a műszerekhez, az elektronikához és a gépekhez, viszont mint mindenki más, én is használom őket. Nem kell tudnom az autó minden egyes részét ahhoz fejből, hogy vezetni tudjam. Ez olyan, mint hogy azt sem tudom, miből áll össze a számítógépem, mégis használni tudom.

Sokszor egészen lenéző pillantásokat kapok akkor, amikor a szerelő elmondja, mit kellene cseréltetnem az autóban, én pedig csak pislogok, mint hal a vízben, mer fogalmam sincs róla, miről beszél.

Nem hiszem egyébként, hogy annyival kevesebb lennék emberileg, mert nem tudom az autóm összes alkatrészének a nevét, de mikor legutóbb a szerelőnél jártam és elmondta, mi a gond, úgy döntöttem, hogy utánanézek én magam is és inkább én fogom beszerezni a kellő alkatrészt.

A szerelők sokszor hajlamosak drágábban beszerezni az alkatrészeket, mert egy olyan embertől veszik, akivel már rég üzleti kapcsolatban állnak, vagy akitől kényelmesen be tudják szerezni, de én azt szerettem volna, ha a lehető legjobb áron sikerül a lehető legjobb minőségű alkatrészt beszereznem.

A szerelő szempontjából sokkal jobb, hogyha attól vásárol, akivel már rég együtt dolgozik, akit ismer és akihez gyakran jár, lehet, hogy még kedvezményt is kapna, de ezek az árak sokszor még kedvezménnyel együtt is kedvezőtlenek.

Ezért jártam utána annak, hogy hol lehet a legjobb áron a legjobb olajszűrőt megvásárolni.

Mi az az olajszűrő?

olajszűrő
olajszűrő

Az olajszűrő, ahogyan a neve is mutatja arra való, hogy az olajat megszűrje a motorban, de azt már egy kicsit nehezebb elmagyarázni, hogy mit is kellene pontosan kiszűrnie az olajból.

Az olajszűrő működésének megértéséhez az első lépés, ha megértjük, mire is való az olaj a motorban.

A motor egy olyan szerkezet, aminek az alkatrészei egymáson elcsúsznak, azaz súrlódás jön létre. A motorolaj szerepe pedig , ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az, hogy a motor egymáson elmozduló részei között csökkentse a súrlódást.

A motorban nagyon meleg van a súrlódás miatt, ez a hőmérséklet pedig illetve maga a súrlódás is segít a szennyeződések kialakulásában. Ahogyan a motor alkotóelemei egymásnak súrlódnak, úgy kopnak egyre jobban az idő előrehaladtával. A motorolaj pedig nem csak segít csökkenteni a súrlódást, hanem az ilyenkor keletkező fém forgácsot és egyéb szennyeződéseket is lemossa a motorról. Ezeket, és a motorban máshol is fellépő szennyeződéseket a motorolaj egészen az olajszűrőig eljuttatja.

Az olajszűrő dolga tehát az, hogy az olajat megtisztítsa ezektől a szennyeződésektől, így az olaj tovább tud keringeni a rendszerben és újra össze tudja szedni ezeket a szennyeződéseket, így a motor sokkal tovább fog működni.

Az olajszűrő a szennyezések felfogásában segédkezik, illetve az is a feladatai közé tartozik, hogy szabályozza az olaj áramlását, gondoskodik arról, hogy a motor kapjon olajat, de ne folyjon vissza az olaj a rendszerbe se.

Az olajszűrő csere akkor esedékes, hogyha a szűrő már nem tud több szennyeződést felfogni és megtartani. A tiszta olaj hozzájárul a motor hosszú életéhez, ezért van szükség rá, hogy megadott időközönként kicseréljük az olajszűrőt és a motorolajat is, hiszen az sem tudja örökké ellátni a feladatát. Azt szokták javasolni, hogy akkor kell olajszűrőt cserélni, amikor a motorolajat is kicseréljük.

Az olaj és az olajszűrő gyakori cseréje sok évet hozzáadhat még a motorunk zavartalan működéséhez. A nem megfelelő, piszkos olaj és a nem jól működő olajszűrő a motor gyorsabb kopásához is hozzájárul, ezért kell legalább a megadott időközönként kicserélni, de nem árt, ha a javasoltnál gyakrabban tesszük ezt meg.

Sikerült rendesen utánanézni annak, hogy mire is való egy olajszűrő, hogy miért is kell ezt kicserélni. Úgy éreztem, hogy mindent tudok már a témában, már csak egy olyan oldalt kellett találnom, ahol sikeresen meg is tudom vásárolni a nekem kellő olajszűrőt.

Írtam már egy kellemes élményemről a gázpalack házhoz szállítással kapcsolatban, ezt itt olvashatjátok: https://magan-nyomozo.hu/a-kanaperol-sem-kellett-felallnom-megis-lett-gaz-a-fozeshez/ . Mivel akkor is meg tudtam oldani a gáz beszerzését online, a kanapémon ülve, úgy döntöttem, hogy egy olajszűrő beszerzése sem lehet nehezebb feladat ennél.

Hiszen, ha ilyen sűrűn kell kicserélni, akkor biztosan sokan rendelnek online is. Ezért választottam ezt a megoldást. Az az általános tapasztalatom, hogy online mindent sokkal olcsóbban be lehet szerezni, mint a legtöbb boltban.

Sokan azért nem részesítik előnyben az online rendelést a bolti vásárlással szemben, mert nem szeretnek várni a rendelésükre. Én mondhatni türelmes vagyok, kivárom, amíg kiszállítják a rendelésemet, de inkább olyan helyeken rendelek, ahol gyorsan szállítanak, Mire lenne időm elmenni egy olyan boltba, ahol olajszűrő is kapható, addigra már ide is fog érni, amit online rendelek.

Megpróbáltam egy olcsó, de megbízható boltot keresni, ahonnan megrendelhetem az olajszűrőt. Talán érdemesebb lett volna egyből ezzel kezdeni, mert az olajwebshop.hu oldalán sokkal érthetőbben le van írva sz olaj szűrő működése, mint az oldalon, ahol én néztem utána.

Itt viszont megtudtam egy fontos dolgot, amit a másik oldalon nem olvastam. Az olajszűrő minden autóban más, vagyis attól függ, hogy melyiket kell használnunk, hogy milyen az autó motorjának típusa. Az olajszűrők ugyanis egymástól eléggé jelentős mértékben eltérhetnek. Nem csak méretben vannak különbségek, hanem a működési elve is más lehet az egyes olajszűrő típusoknak.

Szerencsére az olajwebshop.hu oldalon nem csak azt írják le, hogy mire való egy olajszűrő és mikor kell kicserélni azt, de az egyes típusoknál az is fel van tüntetve, hogy milyen a mérete a szűrőnek. A szűrőt 5 részre osztják és mindegyik részhez leírják, hogy pontosan mekkora, így ha valakinek megvan az előző olajszűrője, könnyedén le tudja mérni, melyik kell neki a rengeteg különböző méret közül.

Azoknak, akiknek ez sem nyújt megoldást, a szűrők alatt felsorolták, hogy melyik autókhoz jó az adott méretű olajszűrő, így szinte biztosra mennek, hogy nhogy rosszat rendeljünk mi, hozzá nem értő ügyfelek.

Sikerült nagyon olcsón beszereznem az olajszűrőt, sokkal olcsóbban jutottam hozzá, mint ahogyan az autószerelő meg tudta volna venni a kedvezményével.

Az olajszűrő pár nap alatt meg is érkezett hozzám, pontosan ugyanazt kaptam, ami a képen volt, és amit megrendeltem, méretben és típusban is stimmelt. A számítás sem tartott sokéig, igazából kicsit előbb is kaptam meg, mint számítottam rá, így volt még bőven időm szemügyre venni a szűrőt, mielőtt el kellett volna vinnem azt az autószerelőnek.

Az olajwebshop.hu egyébként szerintem remek oldal, ha valami alkatrészt vagy autós kiegészítőt szeretnénk rendelni. A neve ugyan arról árulkodik, hogy főként olajokkal foglalkoznak, de ez nem így van, rengeteg más autós terméket is lehet náluk kapni. A nagyon pontos és könnyen érthető leírásaikkal pedig szerintem kitűnően pótolják az eladó hiányát.

Vannak ugyan boltok, ahol át lehet venni a rendelésünket illetve tudnak nekünk segíteni a vásárlásban, de az online rendelésnél elég nehéz lenne eladó segítségét kérnünk. Ezt a hiányt sikerült kitölteniük a leírásokkal. Az is bizonyítja, mennyire érthetők ezek a leírások, hogy még nekem is sikerült egyedül kinyomoznom, hogy melyik olajszűrőt kell vennem az autómhoz. Direkt nem kértem a szerelő segítségét, lehet, hogy sokkal egyszerűbben ment volna a dolog, de örülök, hogy sikerült egy kicsit spórolnom az olajszűrő árán.

Egy kis utánaolvasással és utánajárással sikerült megvennem a nekem kellő alkatrészt a lehető legjobb áron. Ilyenkor mindig büszke vagyok magamra, jó érzéssel tölt el, amikor bonyolult helyzeteket sikerül megoldanom. Ilyenkor egy kicsit én is úgy érezhetem magamat, mint a nyomozók a kedvenc krimi sorozataimban.

Igaz, az ő ügyeik kicsit komplikáltabbak, mint a megfelelő olajszűrő kiválasztása, de az ilyen feladatok az én megoldandó eseteim a mindennapokban. A legnagyobb segítőm pedig ebben az esetben az olajwebshop.hu volt, ami végül is hozzásegített ahhoz, hogy megtaláljam a tökéletes szűrőt.

Az autószerelő pár nappal később kicserélte az olajszűrőt és friss motorolajat is töltött az autómban, szóval most már nyugodt szívvel használhatom nagyjából újabb egy évig. De legközelebb már nem fog ilyen sok dilemmát okozni az olajszűrő, hiszen ugyanúgy meg tudom majd rendelni az olajwebshop.hu oldalról.