Napelemekkel a jövőért

Mikor elérkeztem abba a korba, hogy el kellett kezdenem gondolkozni azon, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”, nagyon sok minden megfordult a fejemben. Bizonyos szempontból nagyon szerencsésnek tartom magam, mert nagyon nyitott vagyok, sok minden érdekel, még az olyan dolgok is, amikre képtelen lennék – ezért nem lettem orvos -, viszont ez hátrány is, mert nagyon nehéz volt eldönteni, hogy milyen irányba tanuljak tovább. Akartam pszichológus lenni, ügyvéd, óvónő, némettanár, újságíró, szociológus, színházi rendező. De idővel mindben találtam némi kivetnivalót, valamit, ami miatt úgy gondoltam, hogy mégse nekem való ez a pálya. Aztán rátaláltam egy csatornára, ahol különböző bűntényekről esett szó. Így jött az ötlet, hogy nyomozó leszek. Könnyen megtalálom az összefüggéseket, elég jó a logikám is, jól tudok keresni, jó megfigyelő vagyok. De végül nem nyomozó lettem, mert túl kemény volt az erőnléti felvételi, így meg sem próbáltam. De az ehhez szükséges képességeimet igyekszem a mindennapokban kamatoztatni. Nyilván nem oldok meg bűntényeket, de az élet más területein is hasznosak tudnak lenni ezek tulajdonságaim. Ezért gyakran kérik a barátaim a segítségemet különböző dolgokban. Legutóbb egy ismerősöm kért meg, hogy segítsek, mert a családi vállalkozásuk keretén belül mapelemes erőművet szeretnének építtetni, és ehhez kellene találni egy jó pályázati lehetőséget.

A napelemes erőművek magyarországon is egyre inkább elterjedtek, egyre többen döntenek a megújuló energiaforrások használata mellett, aminek én személy szerint nagyon örülök. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy a környezetemben is vannak olyanok, akik fontosnak tartják ezt, így egyértelmű volt, hogy segítek nekik a kutakodásban.

Komolyan vettem a feladatot, de megérte, mert így megtaláltam a legjobb választást. A napelemprojekt.hu oldalát, amit a Pentele Solar Kft. működtet. Szimpatikusnak találtam őket, mert az az érzésem támadt, hogy nekik nem csak az ügyfeleik elégedettsége fontos, de valóban komolyan veszik a környezetvédelmét, és a környezetbarát energia minél szélesebb körben való terjesztését. A korábbi munkáikat is figyelembe vettem: telepítettek már napelemes rendszert egy acélipari üzemnek is. Habár részleteket nem tudtam meg erről, de ez elég komoly munkának hangzik, hiszen egy üzemnek hatalmas a területe és rengeteg áramot is fogyaszthat. A környezet megóvása mellett szintén előnyként említhető a spórolási lehetőség, amire a napelemes rendszerekkel nyílik lehetőség. Nagyjából 10 év elteltével (ez csak egy körülbelüli idő), megtérül a befektetett pénz, utána pedig már csak nyerni lehet rajta, pontosabban spórolni, hiszen a villanyszámla kevesebb lesz a napenergia használatával.

A fent említett előnyökön túl, van még egy dolog, ami miatt a Pentele Solar Kft. honlapját mutattam meg az ismerősömnek. Ez pedig nem más, mint a rajtuk keresztül benyújtható pályázati lehetőség.  Erről azt kell tudni, hogy ez egy vissza nem térítendő támogatás, ami maximálisan három millió forintig terjed. A támogatások teljes összege 15.000.000.000 forint, amiből több ezer napeleme rendszer kiépítésére van lehetőség.

A pályázat a tavalyi évben indult, és egészen 2020. szeptember 30-ig tart.

Természetesen ahhoz, hogy valaki pályázhasson, komoly feltételeknek kell megfelelni. Az első és az egyik legfontosabb, hogy magánszemélyek nem pályázhatnak, ebből adódóan pedig lakhatási célra sem nyújtható be pályázat. Ez a lehetőség bizonyos – a feltételeknek teljes mértékben megfelelő – vállalkozások számára nyitott. Szerintem ez így is egy nagyszerű lehetőség, hiszen a cégek és vállalkozások méretűkből adódóan többet tudnak tenni a környezet megóvásának érdekében, mint a magánszemélyek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a magánszemélyek által végzett ilyen jellegű tevékenységek vagy beruházások ne lennének fontosak.

Amit még tudni érdemes az az, hogy nem baj, ha adott vállalkozásnak nincs tapasztalata a pályázatírásban, mert a Pentele Solar Kft. ebben is segítséget nyújt. Ezért is választották végül őket az ismerősöm. A pályázat eredményéről még nem érkezett hír, de ha pozitív elbírálásban részesülnek, úgy a kiépítést is ők fogják elvégezni. Büszke vagyok az ismerősömre, hogy általuk is bővülnek a napelemes erőművek Magyarországon.

napelemes erőművek magyarországon