A városi lét megbolondítja az embert!

Mondom ezt úgy, hogy nagyon szerettem nagyvárosban élni! De, amikor az embernek túl sok az ideje, mert otthonról dolgozik mondjuk, azon kívül pedig nincs miben elfáradni nap közben, egyesek akaratlanul butaságokba ringatják magukat. Ilyen az, amikor túl sok időd van magaddal foglalkozni, féltékenykedni, értelmes dolgok helyett jelentéktelen dolgokat felfújni.

Elfáradás és elfáradás közt is különbség van persze. Én most a jóleső fizikai munka következtében fellépő elfáradást hiányoltam. Láttam, hogyan jutott el oda a legjobb barátnőm ilyesmik hiányában, hogy magánnyomozót fogadott, hogy megtudja, megcsalja-e a párja. Mentális elfáradás ez inkább. Ez elől a kiégés elől menekültünk mi vidékre, és kezdtünk gazdálkodni! Ma már a kerítés takaró szövet beszerzése jelenti a legnagyobb gondot nekünk, bár a gazdabolt.hu-val az ilyen gondok hamar megoldódnak. Egy ilyen webshop segítségével tudunk mindig haladni a munkánkkal, és bár ebbe is bele lehet fásulni, messze nem olyan irreális hatást vált ki, mind a városi unalmas, dologtalan hétköznapok.

Nagyjából úgy időzítünk, hogy hét elejére jön meg az aktuális rendelés és csütörtökig dolgozgatunk az éppen aktuális új “projekten” a kertben. A hétvége is dolgos tud lenni alapvetően, de nagy lélegzetvételű új dologba, mindig a hetünk indításaként vágunk.

Legutóbb a fóliasátrunk árnyékolását végeztük el, ehhez kellett a kerítés takaró szövet. Az eheti projektünk pedig a szüret utáni permetezés, ahol már aktuális a kertben. Ehhez Cuproxat FW perzselésveszély nélküli gombaölőt vásároltunk, és a gazdabolt.hu mindig tervezhetővé teszi a munkát azzal, hogy rögtön átadják a futárnak, ami van náluk raktáron. Illetve mi könnyen be is megyünk a helyszínen átvenni a dolgokat kocsival (az ország közepe tájáról jól megközelíthetők). Van, amit csak személyesen lehet egyébként vételezni. Abban az esetben pedig, ha beszerezendő dolgot rendelünk, amiből épp nincs nekik, sosem fukarkodnak a kommunikációval, így tényleg tudunk tartani egy normális ritmust mindig, mindenben.

Segítségünkre vannak még a szaktanácsadóik, illetve amiatt, hogy nemrég kezdtük (ne is hallgassatok magára a kertészkedésre vonatkozó tanácsaimra feltétlenül, hisz még csak szárnyainkat bontogatjuk a kertben), sokat nézzük a Gazdabolt TV-t. Nektek is inkább ezt javaslom, ha nem rendelkeztek még több éves rutinnal: kérdések intézése közvetlenül hozzájuk, és végigmenni, akár szezonálisan az óriási videótárukon, amit évek óta bővítenek. És ami ingyenesen elérhető a YouTube-on, beleértve minden korábbi tartalmukat.

A nyár végi folyamat része a fáknál a termőrügyek kialakítása – mint megtudtuk egy videóból. Ezért fontos, amit most csinálunk: többek között gombásodás ellen védekezünk már előre. Szüret után már azonnal meg kell kezdeni a fákkal való törődést, hogy legközelebb is legyen termés.

De a Gazdabolt TV minden ház körüli praktikát megkönnyít. Arról is van videójuk mondjuk: “milyen csalit tegyünk az egérfogóba?” Vidéken van gond bőven a háztartásban, bár a Gazdaboltból a “szobai kertészkedőknek” is sok minden a segítségére lehet (vagy az erkélyeseknek), egér is minden hol van – most persze csak két-három példát említettem a lehetséges sok százból. Annak érzékeltetésére, mennyi mindent megtalálhatunk náluk, ha szétnézünk a kínálatban. A kerítés takaró szövet sem kizárólag kerti alkalmatosság.

Nem mondom, hogy nem nagy vállalás gazdálkodásba vágni, de legalább ennyire szép, és problémák az életben ugyan mindig adódónak, de mennyivel más természetűbbek ezek, mint a városi lét társadalmi interakcióiból következők… A “nyomozósdi” nekünk megmarad a filmek témájaként – ott fogyasztunk csak ilyet. Elnézést hogy újra visszatérek ide, de igazán érzékletes szerintem, hogy ezzel fejezem ki: nekem a városi káosz többé nem kell, a vidék következetességet lehetővé tevő nyugalma helyett.