Kiderült, hogy a reklámszünetek csak jók valamire

Nemrég vásároltunk egy tévét. Én sokáig elleneztem, hogy megvegyük, de a párom hajthatatlan volt. Közölte velem, hogy ebből nem enged, akár akarom, akár nem, televízió méghozzá lesz. Nem volt mit tenni, belementem, beszereztük a tévét. A barátom azért szerette volna ennyire megvásárolni, mert nagyon szereti a labdarúgást és a különféle meccseket élőben, a televízión szerette volna megnézni. Ez azonban most sem sikerül neki, hiszen amióta megvettük a tévét, igazából még egyetlen mérkőzést sem nézett meg. Meglepő módon én vagyok az, aki egyből rákapott a tévére, ha csak tehetem, azt nézem. A kedvenceim a nyomozós sorozatok. Izgalmasok, rejtélyesek, egyszerűen imádom őket, elmondhatom, hogy nagy rajongóvá váltam.  

A tévét tehát szeretem, az egyetlen gondom vele, hogy nagyon hosszúak a reklámok, és rengeteg van belőlük. Többnyire alig várom, hogy legyen vége a reklámszünetnek és folytatódjon a nyomozás, de tegnap még a az is lekötött, ugyanis egy nagyon jól kitalált napelem reklámot láttam. Elgondolkodtam rajta, hogy talán nekünk is kellene vásárolnunk napelem rendszert a házunk tetejére, ugyanis a reklám szerint valóban megtérülő beruházásnak számít.

Amint vége lett a nyomozós filmnek, felnéztem a netre, hogy utánaolvassak a napelem rendszereknek. Kisebb keresgélés után rátaláltam a napelempalyazatok.hu weboldalra, ahonnan megtudtam, hogy még napelemes támogatásra is lehet pályázni.

A pályázat a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” nevet kapta, ami elsőre kicsit érthetetlennek tűnik, de a weboldalon a támogatásról minden részlet be van mutatva, méghozzá világos, érthető formában. A pályázat keretösszege 105,2 milliárd forint, amit a társasházak, lakásszövetkezetek, valamint a magyar lakosság között osztanak szét. A keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a másik felét biztosan a magánszemélyek energiahatékonysági beruházásaira szánják. Ennek értelmében elég nagy eséllyel lehet pályázni, ugyanis sok pénz van erre szánva. Talán még mi is jó eséllyel pályázhatnánk.

A hitel nyilvánvalóan visszatérítendő, azonban nagy előnye, hogy az 500 ezer és 10 millió forint között elnyerhető összegre nem kell kamatot fizetni, ugyanis a kölcsön 0%-os kamatozású. Bár eddig csak a napelem rendszert említettem, de a kölcsön nem csak erre költhető, hanem igazából mindenre, ami energiahatékonyabbá teszi az otthonokat: hőszigetelésre, napkollektorokra, nyílászárók cseréjére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére is. A támogatással tehát minden energiahatékony fejlesztést lehet finanszírozni, teljesen át lehet alakítani a házat.

A weboldalról azt is megtudtam, hogy a napelem rendszer hogyan képes megtérülő beruházássá válni. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot. A termelt áram lehet több és kevesebb is annál, mint amire valójában szükség van a háztartásban. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Tehát a termelt árammal lehet pénzt is keresni, a napelem tulajdonos energiatermelővé válik. Nyilvánvalóan arra is megvan az esély, hogy a kevésbé napos hónapokban a napelemek nem termelnek többet, vagy akár kevesebb áramot is gyártanak. De persze szerintem az sem rossz, ha csak egy minimális összeget kell fizetni az áramszolgáltatónak.

A kölcsön visszafizetése 0%-os kamat mellett nem lehet probléma. A kényelmes törlesztést az is segíti, hogy a futamidő is kimondottan kedvező, ugyanis a Magyar Fejlesztési Banknak húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Ennyi időn belül már a napelemek visszatermelik a rájuk költött pénzt, ugyanis a profin felszerelt napelem rendszernek 8-10 éven belül meg kell térülnie.

A támogatás elnyeréséhez 10% saját forrással kell rendelkezni. Ez nem okozhat gondot számomra, ugyanis van félretett pénzem, tehát ki tudnám ezt az összeget fizetni.

A szakemberek szerint anyagilag csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg, így fontos, hogy ki és hogyan szereli fel a napelemeket. A jó minőségű napelem rendszerhez szükségesek a minőségi alkatrészek, valamint a hibátlan kivitelezés. Az olcsó gyártmányú napelem rendszerek, sokkal rosszabb teljesítménnyel bírnak, mint a drágábbak. A rosszul felszerelt napelemek, lehetnek akármilyen minőségűek, nem lesznek igazán hatékonyak.

A napelempalyazatok.hu weboldal átböngészése után nekem a sharp napelem tűnik a legjobb választásnak. A Sharp egy 1912-ben alapított japán nagyvállalat, amely a napelemek, valamint a napenergia igazi úttörőjévé vált. A cég 1959-ben kezdett el komolyabban a napenergiára koncentrálni, előtte többek között rádiókat és televíziókat gyártottak. A napelem-modulok gyártása 1963-ban kezdődött meg, tehát a cég nagy múlttal és tapasztalattal rendelkezik. A Sharp népszerűsége abban rejlik, hogy nagy hangsúlyt fektet a produktumai minőségére, és erre garanciát is vállal. A gyártó huszonöt év garanciát vállal a sharp napelemekre, ami azt jelenti, hogy a napelemnek egy negyed évszázad múlva is a gyári teljesítmény 80%-át kell kitermelnie. A minőséget ettől jobban semmivel sem tudnák bizonyítani, szóval számomra is hamar szimpatikus lett a sharp napelem.

A napelemek minősége persze nem minden. Lehet akármilyen jó a napelem, ha nincs jól felszerelve, semmit nem ér. A szakemberek felismerhetők arról, hogy először kimennek a helyszínre és felmérik a terepet. Erre főként azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájolású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít. Mindezek mellett arra is kell figyelni, hogy semmi ne vessen árnyékot a tetőre, valamint az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít. A fotovoltaikus rendszerek tehát személyre szabottak, az adott ház adottságaira figyelve kell kialakítani őket.

A napelempalyazatok.hu böngészése miatt lemaradtam egy nyomozós filmről, szóval valóban magával ragadott ez a napelemes téma, teljesen lekötötte a figyelmemet. Bebizonyosodott, hogy egy reklám is lehet jó valamire, nélküle eszembe sem jutott volna, hogy napelemet kellene vásárolnom, tehát nem találtam volna rá erre a pályázati lehetőségre.  Úgy gondolom, hogy megérné napelem rendszert vásárolni, természetesen a Sharptól, ugyanis az ő termékeiben meg tudok bízni. Előtte még persze ezt meg kell beszélnem a párommal, de remélem őt is meggyőzik ezek a jó érvek, és hamarosan energiatermelőkké válunk.

A weboldalon lehet árajánlatot kérni. Az űrlapra a személyes adatokon kívül – mint a vezetéknév, keresztnév, telefonszám, irányítószám, település, utca, házszám, e-mail cím – fel kell tüntetni az éves áramfogyasztást is. Valószínűleg erre azért van szükség, mert az áramfogyasztásnak megfelelő méretű napelem rendszert kell vásárolni. Mi nem fogyasztunk olyan sok áramot, így remélem, hogy nem kell túlságosan nagy napelem rendszert sem vennünk. Ha nem lesz olyan nagy, ezáltal drága a rendszer, akkor biztos könnyebben meggyőzöm majd róla a barátomat, hogy szükségünk van rá.