A kis fűtőpanelek titkos élete

A laikusok azt hihetik, hogy egy magánnyomozó élete csupa kaland és mindennap Columbonak kell lenni. Az igazság ennél azért jóval árnyaltabb: persze, vannak izgalmas ügyek, amik megfejtéséhez nagyon-nagy csavarokkal jutunk csak el és közben olyan fondorlatok derülnek ki, amikre nem is gondolnánk. De vannak egyszerűbb projektek is, amikor nemes egyszerűséggel csak segítséget kér tőlünk valaki, jelen esetben a testvérem, hogy keressünk együtt új fűtési megoldást a lakásába.

Mivel eredetileg energetikai mérnökként végeztem, nem áll tőlem távol az ilyen ügyek megoldása, ezért nem volt kérdés, hogy az elektromos fűtőpanel lesz a megoldás. Örülök, hogy egy kicsit beleástam magamat a témába, mert én is agyalok már egy ideje a váltáson és most, hogy kicsit jobban képbe kerültem az aktuális lehetőségekkel, csak megerősödtem ebben a gondolatban.

Már nagyon széles a választék az elektromos fűtőpanelekből, hiszen annyira ütőképes alternatívát kínál a hagyományos fűtési módszerekkel szemben, hogy roham tempóban fejlődött és terjedt el a skandináv országok után már itt nálunk is. A legnagyobb előnye az olcsó beszerzése és üzemeltetése mellett talán abban rejlik, hogy szemben a többi fűtési móddal, ez működtethető kizárólag megújuló energiaforrással. Tehát teszem azt, sokkal zöldebb energetikai szempontból, mint egy gázkonvektor, vagy egy egyszerű radiátor. Ha megvan hozzá a napelemünk a tetőn, akkor tisztán zöld energiával képesek vagyunk működtetni a rendszert.

Arra, hogy hol érdemes megnézni ezeket a berendezéseket, azt a választ kaptam – és jegyeztem fel magamnak is -, hogy leginkább a KlimaGlobal-nál, a mosonmagyaróvári bemutatótermükben. Az ő honlapjukról találtam meg minden érdemi információt a témakörben, ezért magukat a fűtőpaneleket is náluk nézném meg és vásárolnám. Ugyan van webshopjuk, de az ilyen műszaki cikkeknél szerintem mindig érdemes megkérdezni a szakértőket is, hátha tudnak valami okosat mondani még, ami megment minket a felesleges beruházásoktól. Vagy épp felhívja a figyelmet arra, hogy az adott környezetben inkább több, kisebb teljesítményű panelre volna szükség a maximális hatékonyság reményében, mint sem egyetlen nagyra. Vagy hogy esetleg érdemes várni még 1-2 hónapot a cserével, mert pont ki fog jönni egy olyan szín, ami sokkal jobban megy a meglévő bútorokhoz, mint a kiválasztott darab. Szóval szerintem mindenképpen érdemes meglátogatni a bemutatótermet, aztán attól még ugyanúgy meg lehet rendelni a termékeket a webshopból. Egy biztos, hogyha fűtőpanelről van szó és nem csal a szimatom, akkor a KlimaGlobal a lehető legjobb választás. Ezek után én is csak tőlük fogok rendelni, ha végre jut elég időm kitalálni milyen és mekkora rendszerre lesz szükségem…