Gázszerelő után nyomoztam

Azt mondják, hogy a magyar egy okos, tanulékony, szorgalmas nép, ennek biztos van valamilyen igazság alapja. Volt idő, amikor minden bokorban találkozni lehetett jó szakemberekkel, azonban ezek a szakemberek az utóbbi években kivándoroltak az országból, maradt itthon néhány kiválóság, de tapasztalatom szerint a legtöbb, magát szakembernek állító egyén kókler.

Éppen házunk felújításán kezdtünk gondolkodni, az egyik legnagyobb munka a fűtési rendszer teljes cseréje lett volna. Ehhez nélkülözhetetlen egy jó tervező és egy jó víz-, gáz-, fűtésszerelő szakember, amiről azt hittem, hogy könnyű lesz találni.

Abban biztosak voltunk, hogy kombi-cirkó gázkazánt szeretnénk felszerelni a régi parapetes gázkonvektorok helyére, emellett hidegburkolatot terveztünk a nappaliba, konyhába, előszobába és a fürdőbe, minden helységben padlófűtést is szerettünk volna letenni, a hálószobákban pedig radiátor adta volna a meleget. Mivel a gázkonvektorhoz nem igazán kellett kémény, nekünk csak egy régi cserépkályhás kéményünk volt, azt is be kellett volna szerelni a ház valamely pontjára.

Ennek a rendszernek a tervezésére és kivitelezésére kerestem vállalkozót. A felhozatal siralmas volt, a tervezés, kivitelezés, gázszerelés árak az egekben voltak, de a legtöbb szakember emellé nem tudott letenni még egy szakképesítést vagy való, elégedett referenciákat sem. Szinte már nyomoztatnom kellett egy olyan kivitelező után, aki minden munkafolyamatot elvégez, megbízható, pontos, költségvetést tud felmutatni és az árai sem szálltak el.

Tisztában voltam vele, hogy ha találok is ilyen szakembert, az biztos nem fog ráérni olyan hamar, mert ugye a jó szakemberre mindig várni kell. A nyomozásom során első körben telefonosan egyeztettem a vállalkozókkal, aki telefonon már gyanús volt, azzal később szóba sem álltam. Ahol viszont készségesen, konstruktívan tudtak hozzám állni, ott tovább mentem a kérdéseimmel, kértem referenciákat, részletes árajánlatot és ütemtervet.

Az általam legjobbnak vélt szakember kijött hozzánk, hogy helyszínen felmérje a munka nagyságát, lemérje a szobákat, kiszámolta a légköbmétereket, tehát fejben már össze is állt számára, hogy mekkora teljesítményű kazánra lesz szükség. Javaslatokat tett nekem arra, hogy mely helységekben milyen módosításokat kéne elvégezni, például a nyílászárónk cseréjét is ajánlotta a hőtartás megteremtésére.

A következő alkalommal, amikor a kőműves szakembert hívtam, a gázszerelő is eljött a nagyjából végleges tervekkel és költségvetéssel, a padlófűtés alakozását, szigetelését közösen beszéltük meg a két szakival, így mindenki számára tiszta volt, mi a pontos feladat, hol, mennyit kell kiásni, kiegyenlíteni stb.

Összességében úgy gondolom, hogy megérte az erőfeszítésem a felújítási projekt elején, mert így nem kóklernek adtam ki a munkát és nem dobtam ki pénzt az ablakon. A profi munkaerő megtalálása nehézkes, de nem lehetetlen, minden házfelújítót arra buzdítok, hogy szánja rá az időt erre, kérjen referenciát, nézze is meg, így megkímélhetjük magunkat egy hatalmas csalódástól.